Podatki podjetja

logo_rokodelc

   Miha Potočnik s.p.
   Breg 18, 4274 Žirovnica

   GSM 041 263 602

   info@rokodelc.si


   D.ŠT.: 97832596
   TRR: SI56 03186–1001436593

Novice in Projekti

rokodelc11

Oglejte si naš letak (pdf)

letak

Naročite se na novice

* indicates required

Umetniki ambientalnega mozaika, ki so temelj razvoja modernega mozaika in jih resnično spoštujem…

Ko sem leta 2005 prvič v življenju v živo videla »street art mozaik« sem se zaljubila na prvi pogled…

Ljubezen-na-prvi-pogled

 

… in ko je pričela iz mene dobesedno vreti ustvarjalna energija in sem brez znanja o polaganju mozaikov pričela doma delati ambientalne mozaike ali izraz, ki ga uporabljajo v svetu - »visionary environment«…

AAAB1026PS-HDR resize AAAB1028PS-HDR resize IMG 4623
… sem spoznala, da v tem čarobnem svetu mozaikov nisem sama, saj se je zgodba modernega ambientalnega mozaika začela pisati že na začetku 20. stoletja in da v svetu obstajajo občudovanja vredni umetniki na tem področju… in tako sem pričela raziskovati…

 

Mojster mojstrov je zame Antoni Gaudi, arhitekt, ki je v Barceloni postavil najbolj znane umetnine iz mozaikov.

Park-Guell-9

V Fanciji je Raymond Isidore med leti 1938 in 1962 svojo hišo »Maison Picassiette« popolnoma obložil v mozaik iz razbite keramike, porcelana,…

Maison-Picassiette

 

V letih od 1978 do 1987 sta Niki de Saint Phalle in njen mož po vzoru Gaudi-ja in drugih umetnikov v Toskani ustvarila park »The tarot garden«. Narejen je iz svetlečih materialov, stekla, ročno izdelane ploščice, ipd. Prav tako so v parku postavljene zanimive skulpture, obložene z mozaikom.

Tarot-Garden2

 

Med 1921 in 1955 leti je na drugi strani Altantika Simon Rodia gradil park stolpov »Watts towers« v Los Angelesu, katere je obložil v mozaik.

Watts-Towers

 


Isaiah Zagar je v letu 1968 pričel s transformacijo predela »South street« v Filadelfiji v barvito mozaični ambent. Še danes, kljubi visokim letom, s svojim mozaikom prekriva fasade hiš, parke, ulice,…

jan20-murals3

 

Izredno zanimiv mi je tudi Nek Chand, pakistanec po rodu, ki je leta 1958 v Indiji pričel ustvarjati »Rock Garden«. Fantazijski vrt, ki obsega danes 25 akrov je zapolnjen z majhno vojsko skulptur plesalcev, živali,…, ki so obdelani z mozaikom.

Rock-garden

Prav očarana sem nad Friedensreich Hundertwasser-jem, avstrijskim arhitektom, ki je gradil stavbe nepravilnih oblik z nasadi dreves na strehah in porisanimi površinami z dodanimi ambientalnimi mozaiki.

Hunderwasser-Haus2


Še danes aktiven Alessandro Mendini, italijanski dizajner in arhitekt izdeluje čudovite ambiente in mozaične skulpture z industrijskim mozaikom.

Alessandro-Mendini1

Dotaknil pa se me je tudi slovenec, pater Marko Rupnik, ki je za svoje delo prejel tudi Prešernovo nagrado. V njegovem ateljeju v Rimu s svojo skupino mozaičarjev pripravljajo mozaične ambiente, ki jih v svete prostore vgrajujejo po celem svetu.

Marko-Rupnik

 

Na tem mestu ste lahko doživeli bežen vpogled v delo vseh omenjenih umetnikov. Obsežnejše informacije in predstavitev njihovega življenjskega dela pa sem zajela v predavanje o modernem mozaiku in to moje znanje vam z največjim veseljem podarim v sledečih dveh terminih:

- ponedeljek, 9.11.2015 ob 10. uri na Ljudski univerzi v Radovljici,
- torek, 24.11.2015 ob 18. uri na Ljudski univerzi v Tržiču.

Vsi ljubitelji modernega mozaika in željni novega znanja prav TOPLO VABLJENI.

Vsakega bom vesela! 

Ustvarjalen dan vam želim!

Urška

© 2011 Rokodelc

Miha Potočnik s.p., Breg 18, 4274 Žirovnica, G 041 263 602, info@rokodelc.si